

This Master’s Degree comprises the following:
Expert Course in History, Globalisation and Tourism around Rice – Paella and Mediterranean Haute Cuisine
Specialisation Course in Culinary Science and Technology, Wine Pairing, Rice – Paella and Mediterranean Haute Cuisine
The Master’s Degree is made up of the Expert Course, the Specialisation Course and the master’s final project.
This Master’s Degree provides students with exclusive training in a field offering a wide range of professional opportunities
Students will specialise in Mediterranean haute cuisine, paella and rice dishes, with a focus on their essential role in Spanish gastronomy. They will also gain basic knowledge about traditional rice-based cuisine and the main elements involved in rice dishes, products, production areas, distinctive features, cooking methods and techniques, etc.
Finally, students will apply the latest haute cuisine techniques when cooking rice and develop their creative and sensory skills to create contemporary rice dishes, acquiring extensive knowledge on the physico-chemical processes involved.

FIRST-RATE TEACHERS
Over 50 leading professional chefs
Over 50 renowned, award-winning professional chefs specialising in haute cuisine, paella and rice dishes, who will deliver masterclasses, lessons, practical sessions or training visits.

Vicente Catalán: dpto. de fisiología, genética y microbiología.
Mª Del Mar Sala: dpto agroquímica y bioquímica.
Antonio Sánchez Sanchez: dpto agroquímica y bioquímica.
Guillermo Grindlay Lledó: dpto. de química analítica, nutrición y bromatología Salvador Mestre Pérez: dpto. de química analítica, nutrición y bromatología.
Alejandro Martínez Rodriguez: dpto. de química analítica, nutrición y bromatología.
Ana Beltran Sanahuia: dpto. de química analítica, nutrición y bromatología.
Raquel Sanchez Romero: dpto. de química analítica, nutrición y bromatología.
Natalia Martínez Amorós: dpto. de química analítica, nutrición y bromatología.
Soledad Prats moya: dpto. de química analítica, nutrición y bromatología.
Lorena Vidal Martínez: dpto. de química analítica, nutrición y bromatología.
Kilian Toledo Guedes: dpto. de Ciencias del Mar y biología aplicada.
Vicente Urios Moliner: dpto. de ciencias ambientales y recursos naturales.
Segundo Rios Ruiz: dpto. de ciencias ambientales y recursos naturales.
Nicolás Ruiz Robledillo: dpto de psicología de la salud.
Miram Sanchez Sansegundo: dpto de psicología de la salud.
Palmira Torregrosa Giménez: dpto. de Prehistoria, arqueología, historia antigua, filología griega y filología latina.
Enrique Moltó Mantero: dpto. análisis geográfico regional y geografía física.
Maria Rosario Navalón García: dpto. análisis geográfico regional y geografía física.
Antonio José Romero Pastor: dpto. análisis geográfico regional y geografía física.
Ana Zaragoza Martí: dpto. de enfermería.
INTERNSHIPS IN HIGHLY PRESTIGIOUS RESTAURANTS

Josep Bernabemeu Mestre: dpto. de enfermería comunitaria, medicina preventiva y salud pública e historia de la ciencia.
Vicente Catalán: dpto. de fisiología, genética y microbiología.
Mª Del Mar Sala: dpto agroquímica y bioquímica.
Antonio Sánchez Sanchez: dpto agroquímica y bioquímica.
Guillermo Grindlay Lledó: dpto. de química analítica, nutrición y bromatología Salvador Mestre Pérez: dpto. de química analítica, nutrición y bromatología.
Alejandro Martínez Rodriguez: dpto. de química analítica, nutrición y bromatología.
Ana Beltran Sanahuia: dpto. de química analítica, nutrición y bromatología.
Raquel Sanchez Romero: dpto. de química analítica, nutrición y bromatología.
Natalia Martínez Amorós: dpto. de química analítica, nutrición y bromatología.
Soledad Prats moya: dpto. de química analítica, nutrición y bromatología.
Lorena Vidal Martínez: dpto. de química analítica, nutrición y bromatología.
Kilian Toledo Guedes: dpto. de Ciencias del Mar y biología aplicada.
Vicente Urios Moliner: dpto. de ciencias ambientales y recursos naturales.
Segundo Rios Ruiz: dpto. de ciencias ambientales y recursos naturales.
Nicolás Ruiz Robledillo: dpto de psicología de la salud.
Miram Sanchez Sansegundo: dpto de psicología de la salud.
Palmira Torregrosa Giménez: dpto. de Prehistoria, arqueología, historia antigua, filología griega y filología latina.
Enrique Moltó Mantero: dpto. análisis geográfico regional y geografía física.
Maria Rosario Navalón García: dpto. análisis geográfico regional y geografía física.
Antonio José Romero Pastor: dpto. análisis geográfico regional y geografía física.
Ana Zaragoza Martí: dpto. de enfermería.
INTERNSHIPS IN HIGHLY PRESTIGIOUS RESTAURANTS
STUDENT PROFILE
• Graduates in hotel management and gastronomy willing to retrain and gain new knowledge
• Chefs with cooking training (level 2 or higher professional certificates) • Lower or upper-secondary vocational education programmes in cooking • Cooks with extensive professional experience willing to retrain and gain new knowledge
ADMISSION REQUIREMENTS
1. Special admission test 2. Proven professional experience (at least 2 years) 3. Updated CV (particularly regarding courses, professional experience or knowledge gained in the field of this Master’s Degree)

MASTER’S DEGREE STUDY PROGRAMME
UNIVERSITY OF ALICANTE DEGREE
The Master’s Degree in Rice – Paella and Applied Mediterranean Haute Cuisine (60 ECTS credits) comprises an Expert Course and a Specialisation Course, each of which can be taken independently. Students will obtain the Master’s Degree only after completion of both Courses and an eminently practical master’s final project (10 ECTS credits).
EXPERT COURSE IN HISTORY, GLOBALISATION AND TURIST AROUND RICE – PAELLA AND MEDITERRANEAN HAUTE CUISINE
SPECIALISATION COURSE IN CULINARY SCIENCE AND TECHNOLOGY, WINE PAIRING, RICE – PAELLA AND MEDITERRANEAN HAUTE CUISINE
MASTER’S FINAL PROJECT
The master’s final project will be related to a research line in gastronomy, food, health, tourism or culinary sciences, among many others. This mostly practical subject, comprising a 400-hour internship in the best restaurants in the province, must be taken only after all others have been completed.
METHODOLOGY






An important part of the training of the students of the Master of Rice and Applied Mediterranean High Cuisine, takes place in the area of the Marina Alta and in Dénia. This city has the recognition of UNESCO as a creative city of gastronomy for its work in the enhancement of gastronomy as an engine of innovation and progress. With the stays in Dénia, students learn how culture and local gastronomic tradition can become a tool for the transformation of the territory.
MORE INFORMATION
PLACES, HOURS, LOCATION AND PRICES
- Teaching period: October-April
- Number of places: 20 Blended degree
- Internship hours: 400 hours
- Price: 7,500, with grant 5.800€ / Credit facilities/ Access to grants
- The classes will be taught at the University of Alicante and Dénia
- Accommodation and transportation will be provided
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