This Master’s Degree comprises the following:

Expert Course in History, Globalisation and Tourism around Rice – Paella and Mediterranean Haute Cuisine

Specialisation Course in Culinary Science and Technology, Wine Pairing, Rice – Paella and Mediterranean Haute Cuisine

The Master’s Degree is made up of the Expert Course, the Specialisation Course and the master’s final project.

This Master’s Degree provides students with exclusive training in a field offering a wide range of professional opportunities

Students will specialise in Mediterranean haute cuisine, paella and rice dishes, with a focus on their essential role in Spanish gastronomy. They will also gain basic knowledge about traditional rice-based cuisine and the main elements involved in rice dishes, products, production areas, distinctive features, cooking methods and techniques, etc.

Finally, students will apply the latest haute cuisine techniques when cooking rice and develop their creative and sensory skills to create contemporary rice dishes, acquiring extensive knowledge on the physico-chemical processes involved.

FIRST-RATE TEACHERS

Over 50 leading professional chefs

Over 50 renowned, award-winning professional chefs specialising in haute cuisine, paella and rice dishes, who will deliver masterclasses, lessons, practical sessions or training visits.

INTERNSHIPS IN HIGHLY PRESTIGIOUS RESTAURANTS

Josep Bernabemeu Mestre: dpto. de enfermería comunitaria, medicina preventiva y salud pública e historia de la ciencia.
Vicente Catalán: dpto. de fisiología, genética y microbiología.
Mª Del Mar Sala: dpto agroquímica y bioquímica.
Antonio Sánchez Sanchez: dpto agroquímica y bioquímica.
Guillermo Grindlay Lledó: dpto. de química analítica, nutrición y bromatología Salvador Mestre Pérez: dpto. de química analítica, nutrición y bromatología.
Alejandro Martínez Rodriguez: dpto. de química analítica, nutrición y bromatología.
Ana Beltran Sanahuia: dpto. de química analítica, nutrición y bromatología.
Raquel Sanchez Romero: dpto. de química analítica, nutrición y bromatología.
Natalia Martínez Amorós: dpto. de química analítica, nutrición y bromatología.
Soledad Prats moya: dpto. de química analítica, nutrición y bromatología.
Lorena Vidal Martínez: dpto. de química analítica, nutrición y bromatología.
Kilian Toledo Guedes: dpto. de Ciencias del Mar y biología aplicada.
Vicente Urios Moliner: dpto. de ciencias ambientales y recursos naturales.
Segundo Rios Ruiz: dpto. de ciencias ambientales y recursos naturales.
Nicolás Ruiz Robledillo: dpto de psicología de la salud.
Miram Sanchez Sansegundo: dpto de psicología de la salud.
Palmira Torregrosa Giménez: dpto. de Prehistoria, arqueología, historia antigua, filología griega y filología latina.
Enrique Moltó Mantero: dpto. análisis geográfico regional y geografía física.
Maria Rosario Navalón García: dpto. análisis geográfico regional y geografía física.
Antonio José Romero Pastor: dpto. análisis geográfico regional y geografía física.
Ana Zaragoza Martí: dpto. de enfermería.
Paco Alonso Araújo, Food journalist- Linkedin
Rubén Álvarez Ibáñez, Elaboration of desserts and ice creams – Web
César Anca, Restaurant César Anca  – WebFacebookLinkedin
Steve Anderson, Restaurant Seu Xere  – Web
Jose Antonio Sánchez Torres , Restaurant Els Vents  – WebFacebook
Fran Segura  – Web Facebook
Kristian Lutaud  – WebFacebookLinkedin
Juan Francisco Gallego Navarro  – Facebook
Joaquín Baeza Rufete, Restaurant Baeza & Rufete  – WebFacebook
Pepe Barrena, Food journalis
Inés Butrón Parra, Food writer  – Facebook
Salvador Calatayud Giner, Universitat de València  – Web
Nazario Cano, Chef Hotel Restaurant El Rodat  – WebFacebook 
Félix Cardona, Articulista de opinión y crítico gastronómico  – WebFacebook
Sergio Sierra, Chef, El portal y el teatro  – Web
José Ignacio Coterón Gonzalo, Revista elsumiller.com  – WebFacebook
Quique Dacosta, Restaurant Quique Dacosta  – WebFacebook 
Rodrigo De la Calle, Restaurant El Invernadero  – WebFacebook 
Vicente Dominguis Rovira, Empresa. Pego Natura, S.L.  – Web
Alberto Ferruz Moraleda, Restaurant BonAmb  – WebFacebook
Cristina Figueira, Restaurant El Xato  – Web
Sergio García Gómez, Centro de Turismo Alicante (Cdt)
Toni Izquierdo, Restaurant Mas dels Arcs  – WebFacebook
Susi Diaz, Restaurant la Finca  – WebFacebook 
Jorge Norberto, Restaurant Casa Benigna  – WebFacebook 
Gegam Kazarian, Kazari’s Project  – FacebookLinkedin
César Marquiegui Olías, Restaurante Nou Manolin  – WebFacebook
Mª del Mar Valera, Restaurante El Caldero  – WebFacebook
Odón Martínez, Restaurant El granaino.  – WebFacebook
Evarist Miralles, CDT  – FacebookLinkedin
Rafa Soler, Restarante Audrey’s  – WebFacebook
Kiko Moya Redrado, Restaurant L’Escaleta  – WebFacebook
Alberto Redrado, Restaurant L’Escaleta  – WebFacebook
José Luis Navarro Sánchez, Cota Cero diseño y construcción
Josefa Navarro, Restaurant Paco Gandía  – Facebook
Norberto Navarro García, Foodtopia.eu  – WebFacebookLinkedin
Pedro Nuño de la Rosa, Writer and food critic – WebFacebook
Santiago Orts Pérez, Huerto Gourmet  – WebFacebook
Toni Pérez Marcos, Restaurant Las Nanas de la Cebolla
Antonio Pérez Planelles, Restaurant Dársena  – WebFacebook
Josep María, Pinto González, Writer
Rafael Poveda, Enólogo
David Rabasa, Restaurant Ricard Camarena  – WebFacebook
Gregory Rome, Restaurant Brel  – WebFacebook
Ángeles Ruiz García, Journalist and food writer   – WebFacebook
Luis Ruiz Soler, Directoral del Portal y periodista gastronómico
Miquel Ruiz, Restaurant el Baret de Miquel  – WebFacebook
Santos Ruiz, Food critic – Web
Mª Jose San Roman, Restaurant Monastrell  – WebFacebook
Mario Sandoval, Restaurant Coque  – WebFacebook
Fernando Sendra Bañuls, Universidad Politécnica de Valencia
Jesús Trelis Sempere, Food journalistFacebook  -Linkedin
Lola Vélez, Salones Quinta Lacy  – WebFacebook
Mª Carmen Vélez, Restaurant la Sirena  – WebFacebook
Rosa Jiménez Abad, Geográfa  – WebFacebook
Alfono Mira Bejerano, Restaurant Alfonso Mira  – WebFacebook
Teo Mira Bejerano, Restaurant, Alfonso Mira  – WebFacebook
Vicente Pascual, De Sabors, Pastisseria  – WebFacebook
Jaume Fàbrega Colom, Food critic  WebFacebook
Emiliano Garcia Domene, Restaurant Casa Montaña  WebFacebook
Juan Antonio Llantada Sacramento
Fernando Jiménez
Jaime Seva, Espacio y talleres de cocina Hestial Lucentum WebFacebook
David Ariza, Freeland Cook WebFacebook
Raul Asensio, Pastelerías WebFacebook
Antonio Andrés Pérez Vegara, Gastrónomo
María Cristina Juan Company,  Responsable de Gestión en Restaurante Dársena. Web
Juan Santiago Salvador Cascant Vicent. Proyecto Microviñas. Viticultura mediante buenas prácticas agrícolas. Web
Francisco Miguel Terol Soler, Sumiller del restaurante Dársena de Alicante y de la Asociación de Sumilleres de la Provincia de Alicante – Facebook

INTERNSHIPS IN HIGHLY PRESTIGIOUS RESTAURANTS

Josep Bernabemeu Mestre: dpto. de enfermería comunitaria, medicina preventiva y salud pública e historia de la ciencia.

Vicente Catalán: dpto. de fisiología, genética y microbiología.

Mª Del Mar Sala: dpto agroquímica y bioquímica.

Antonio Sánchez Sanchez: dpto agroquímica y bioquímica.

Guillermo Grindlay Lledó: dpto. de química analítica, nutrición y bromatología Salvador Mestre Pérez: dpto. de química analítica, nutrición y bromatología.

Alejandro Martínez Rodriguez: dpto. de química analítica, nutrición y bromatología.

Ana Beltran Sanahuia: dpto. de química analítica, nutrición y bromatología.

Raquel Sanchez Romero: dpto. de química analítica, nutrición y bromatología.

Natalia Martínez Amorós: dpto. de química analítica, nutrición y bromatología.

Soledad Prats moya: dpto. de química analítica, nutrición y bromatología.

Lorena Vidal Martínez: dpto. de química analítica, nutrición y bromatología.

Kilian Toledo Guedes: dpto. de Ciencias del Mar y biología aplicada.

Vicente Urios Moliner: dpto. de ciencias ambientales y recursos naturales.

Segundo Rios Ruiz: dpto. de ciencias ambientales y recursos naturales.

Nicolás Ruiz Robledillo: dpto de psicología de la salud.

Miram Sanchez Sansegundo: dpto de psicología de la salud.

Palmira Torregrosa Giménez: dpto. de Prehistoria, arqueología, historia antigua, filología griega y filología latina.

Enrique Moltó Mantero: dpto. análisis geográfico regional y geografía física.

Maria Rosario Navalón García: dpto. análisis geográfico regional y geografía física.

Antonio José Romero Pastor: dpto. análisis geográfico regional y geografía física.

Ana Zaragoza Martí: dpto. de enfermería.

Paco Alonso Araújo, Food journalist- Linkedin
Rubén Álvarez Ibáñez, Elaboración de postres y helados  – Web
César Anca, Restaurante César Anca  – WebFacebookLinkedin
Steve Anderson, Restaurante Seu Xere  – Web
Jose Antonio Sánchez Torres , Restaurante Els Vents  – WebFacebook
Fran Segura  – Web Facebook
Kristian Lutaud  – WebFacebookLinkedin
Juan Francisco Gallego Navarro  – Facebook
Joaquín Baeza Rufete, Restaurante Baeza & Rufete  – WebFacebook
Pepe Barrena, Food journalis
Inés Butrón Parra, Escritora gastronómica  – Facebook
Salvador Calatayud Giner, Universitat de València  – Web
Nazario Cano, Chef Hotel Restaurante El Rodat  – WebFacebook 
Félix Cardona, Articulista de opinión y crítico gastronómico  – WebFacebook
Sergio Sierra, Chef, El portal y el teatro  – Web
José Ignacio Coterón Gonzalo, Revista elsumiller.com  – WebFacebook
Quique Dacosta, Restaurante Quique Dacosta  – WebFacebook 
Rodrigo De la Calle, Restaurante El Invernadero  – WebFacebook 
Vicente Dominguis Rovira, Empresa. Pego Natura, S.L.  – Web
Alberto Ferruz Moraleda, Restaurante BonAmb  – WebFacebook
Cristina Figueira, Restaurante El Xato  – Web
Sergio García Gómez, Centro de Turismo Alicante (Cdt)
Toni Izquierdo, Restaurante Mas dels Arcs  – WebFacebook
Susi Diaz, Restaurante la Finca  – WebFacebook 
Jorge Norberto, Restaurante Casa Benigna  – WebFacebook 
Gegam Kazarian, Kazari’s Project  – FacebookLinkedin
César Marquiegui Olías, Restaurante Nou Manolin  – WebFacebook
Mª del Mar Valera, Restaurante El Caldero  – WebFacebook
Odón Martínez, Restaurante El granaino.  – WebFacebook
Evarist Miralles, CDT  – FacebookLinkedin
Rafa Soler, Restarante Audrey’s  – WebFacebook
Kiko Moya Redrado, Restaurant L’Escaleta  – WebFacebook
Alberto Redrado, Restaurant L’Escaleta  – WebFacebook
José Luis Navarro Sánchez, Cota Cero diseño y construcción
Josefa Navarro, Restaurante Paco Gandía  – Facebook
Norberto Navarro García, Foodtopia.eu  – WebFacebookLinkedin
Pedro Nuño de la Rosa, Writer and food critic – WebFacebook
Santiago Orts Pérez, Huerto Gourmet  – WebFacebook
Toni Pérez Marcos, Restaurante Las Nanas de la Cebolla
Antonio Pérez Planelles, Restaurante Dársena  – WebFacebook
Josep María, Pinto González, Escritor
Rafael Poveda, Enólogo
David Rabasa, Restaurante Ricard Camarena  – WebFacebook
Gregory Rome, Restaurante Brel  – WebFacebook
Ángeles Ruiz García, Periodista y escritora gastronómica  – WebFacebook
Luis Ruiz Soler, Directoral del Portal y periodista gastronómico
Miquel Ruiz, Restaurante el Baret de Miquel  – WebFacebook
Santos Ruiz, Crítico gastronómico  – Web
Mª Jose San Roman, Restaurante Monastrell  – WebFacebook
Mario Sandoval, Restaurente Coque  – WebFacebook
Fernando Sendra Bañuls, Universidad Politécnica de Valencia
Jesús Trelis Sempere, Food journalistFacebook  -Linkedin
Lola Vélez, Salones Quinta Lacy  – WebFacebook
Mª Carmen Vélez, Restarurante la Sirena  – WebFacebook
Rosa Jiménez Abad, Geográfa  – WebFacebook
Alfono Mira Bejerano, Restaurante Alfonso Mira  – WebFacebook
Teo Mira Bejerano, Restaurante, Alfonso Mira  – WebFacebook
Vicente Pascual, De Sabors, Pastisseria  – WebFacebook
Jaume Fàbrega Colom, Crítico gastronómico – WebFacebook
Emiliano Garcia Domene, Restaurante Casa Montaña  WebFacebook
Juan Antonio Llantada Sacramento
Fernando Jiménez
Jaime Seva, Espacio y talleres de cocina Hestial Lucentum WebFacebook
David Ariza, Freeland Cook WebFacebook
Raul Asensio, PasteleríasWebFacebook
Antonio Andrés Pérez Vegara, Gastrónomo
Francisco Miguel Terol Soler, Sumiller del restaurante Dársena de Alicante y de la Asociación de Sumilleres de la Provincia de Alicante – Facebook

STUDENT PROFILE

• Graduates in hotel management and gastronomy willing to retrain and gain new knowledge

• Chefs with cooking training (level 2 or higher professional certificates) • Lower or upper-secondary vocational education programmes in cooking • Cooks with extensive professional experience willing to retrain and gain new knowledge

ADMISSION REQUIREMENTS

1. Special admission test 2. Proven professional experience (at least 2 years) 3. Updated CV (particularly regarding courses, professional experience or knowledge gained in the field of this Master’s Degree)

1. Holding an oficial higher education degree (First-cycle undergraduate Degree, Engineering Technology, Architectural technology, Second-cycle Undergraduate Degree, Engineering, Architecture, Undergraduate Degree, Master’s Degree, PhD Degree) 2. Meeting the admission requirements for European Higher Education Area (EHEA) oficial university degrees 3. Those taking an oficial higher education degree and having fewer than 18 credits left to complete it may also apply

MASTER’S DEGREE STUDY PROGRAMME

UNIVERSITY OF ALICANTE DEGREE

The Master’s Degree in Rice – Paella and Applied Mediterranean Haute Cuisine (60 ECTS credits) comprises an Expert Course and a Specialisation Course, each of which can be taken independently. Students will obtain the Master’s Degree only after completion of both Courses and an eminently practical master’s final project (10 ECTS credits).

EXPERT COURSE IN HISTORY, GLOBALISATION AND TURIST AROUND RICE – PAELLA AND MEDITERRANEAN HAUTE CUISINE

SPECIALISATION COURSE IN CULINARY SCIENCE AND TECHNOLOGY, WINE PAIRING, RICE – PAELLA AND MEDITERRANEAN HAUTE CUISINE

SPECIALISATION COURSE IN CULINARY SCIENCE AND TECHNOLOGY, WINE PAIRING, RICE – PAELLA AND MEDITERRANEAN HAUTE CUISINE

MASTER’S FINAL PROJECT

The master’s final project will be related to a research line in gastronomy, food, health, tourism or culinary sciences, among many others. This mostly practical subject, comprising a 400-hour internship in the best restaurants in the province, must be taken only after all others have been completed.

METHODOLOGY

MORE INFORMATION

PLACES, HOURS, LOCATION AND PRICES

  • Teaching period: October-April
  • Number of places: 20 Blended degree
  • Internship hours: 400 hours
  • Price: 7,500, with grant 5.800€ / Credit facilities/ Access to grants
  • The classes will be taught at the University of Alicante and Dénia
  • Accommodation and transportation will be provided

Contact information:

+34 965 145 952

master.dietamed@ua.es

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